Над 60 процента от българите нямат доверие в кабинета и не

...
Над 60 процента от българите нямат доверие в кабинета и не
Коментари Харесай

Политологът Първан Симеонов, пред “Труд news”: Сглобката започна да мечтае за цял мандат

Над 60 % от българите нямат доверие в кабинета и не чакат промени с ротацията
Сериозна ниша за опция

Сглобката стартира да мечтае за цялостен мандат, доверието в държавното управление е ниско, само че няма предпочитание за оставка на кабинета и хората не виждат опция - това значи отмалялост при гласоподавателите от политическата рецесия, съобщи пред “Труд news ” политологът Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл болкан ” по отношение на данни от изследване по поръчка на Българска национална телевизия.

66,4% от пълнолетните българи не чакат обилни промени в политиката на новото държавно управление след ротацията, а 18% чакат. Доверието в държавното управление обаче остава ниско: 22,2% имат, само че 67,7% нямат доверие. Останалите не могат да дефинират. “Това е неприятна на фона на последните десетилетия картина, даже и да не е изключение. И демонстрира, че има сериозна ниша за други възможности ”, сподели Първан Симеонов.

“Проблемът е, че непрестанно се случват някакви кавги и има известно зацикляне на публичното мнение, тъй като скандал след скандал всичко стопира да има значение за хората ”, уточни още Първан Симеонов.

“Криво-ляво, плюс-минус, ППДБ и ГЕРБ започнаха да се сработват, започнаха да приказват за дневен ред до 2025 година ”, сподели Симеонов. “Сериозно мечтаят за цялостен мандат и то се вижда. Ако се направи добре, може и да се получи. Ако обаче не съумеят да го обяснят на хората, ще наподобява, че сякаш са се събрали за малко, сякаш да се свърши черната работа, а внезапно взеха решение да останат за дълго. Това налива вода в мелницата на всяка възможна опция, тъй като не може нещо с 20 % доверие да остане дълго време безалтернативно ”, уточни още Първан Симеонов.

Явно няма възторг към това държавно управление, само че има и отвращение за нова политическа неустойчивост. Избори в този момент пък наподобяват напълно нежелани. 30,9% са “за ”, на 48,4% “против ”, демонстрира изследването на “Галъп интернешънъл болкан ”. Рутинният мониторинг дали държавното управление би трябвало да подаде оставка и да се отиде на предварителни избори демонстрира, че сходни вероятности не се употребяват с поддръжка измежду болшинствата: 34,2% са “за ” оставка, само че 41,4% са “против ”. Останалите се двоумят, сочат данните на изследването.
Стойчо Стойчев, политолог, пред БНР: Партийните водачи са в Народното събрание и те взимат значимите решения


Когато ръководещото болшинство е двупартийно и министър председателят е партиен водач, има огромно значение, кои са министрите, тъй като на процедура те взимат решения. Но когато имаме съдружен кабинет, какъвто е казусът в този момент, и партийните водачи не са в Министерски съвет, а в Народното събрание и те взимат значимите решения, те образуват рамката, в която кабинетът може да оперира. Следователно, които и да бъдат министрите, в случай че не се преценяват с решенията, рамката, политиката, която им е дефинирало ръководещото болшинство, те могат незабавно да бъдат заменени и целия кабинет.

Убеден съм, че външно министерство ще остане при ГЕРБ, само че дали Мария Габриел ще остане не съм уверен, тъй като е въпрос на спомагателна спогодба. По създание не е имало спор за Министерство на външните работи, то ще остане при ГЕРБ и след ротацията не се чака да има смяна на курса или смяна в посоката, в който и да било от ресорите и министерствата.

Искането на Политическа партия за външен министър е стратегическа стъпка, с цел да се парират настояванията на ГЕРБ за други министерски постове и да откажат Борисов от други упоритости. Ротациятa ще се случи в плануваните стъпки и с дребни изключения, където просто министри не желаят да са министри.
Проф. Антоанета Христова, пред “Труд news ”: Ротацията е трагикомична драма и медиен балон


Безсмислено е повече да приказваме за тематиката “ротация ”, а мненията, които вървят по казионните медии, са жалки и не дават отговорите и не обясняват никаква връзка сред причина и разследване, съобщи пред “Труд news ” политическият психолог проф. Антоанета Христова. “Няма значение кой ръководи от тази несглобка или сглобка. Това са хора, които са движени от едни и същи претекстове - да оцелеят водачите, да се спасят, да овладеят регулаторите, по този начин щото оптимално да управляват потоците на пари ”, уточни още проф. Христова. По думите є за хората няма никакво значение дали се трансформира състава на държавното управление или не, нито пък кой е външен министър. “В момента тази трагикомична драма, която ни се разиграва е, с цел да основава медиен балон и пушек към наличието на тези хора във властта ”, сподели още проф. Христова. “Картината е толкоз драматично-безперспективна, че сега ние се въртим в кръг. Хората, които не гласоподават, които правят оценка цялата мани­пу­ла­ция от ръководещите, а те са доста, търсят по какъв начин да излеят недоволството си по законен и ефикасен метод ”, означи проф. Христова. “За страната няма друго решение, с изключение на нов водач и нова политическа опция ”, заключи тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР